Elektronica workshops

De elektronica workshops gaan over de basis principes van elektronische circuits met de Circuit Scribe en Arduino.
Brengt educatie en innovatie samen

NovumLabor organiseert workshops voor kinderen waarin ze geïnspireerd worden door de mogelijkheden van elektronica en software.

In een wereld waarin elektronica en software steeds belangrijker worden en de mogelijkheden elkaar razendsnel opvolgen is het een hele uitdaging om bij te blijven. NovumLabor biedt kinderen het materiaal en de activiteiten om op een uitdagende en inspirerende manier eigen ontwerpen te bedenken en te bouwen.

Middels het volgen van de lessen en de workshops kunnen kinderen uiteindelijk zelf technische problemen oplossen en hun eigen innovatieve ideeën uitwerken.

NovumLabor gebruikt als lesmateriaal de nieuwste technologieën van over de hele wereld. Daarnaast ontwikkelen we ook eigen materiaal. Deze bieden we aan in de vorm van The Inventors KITS. Deze kits zijn uItdagend, inspirerend en bovenal leerzaam. Bij NovumLabor spelen we o.a. met:

  • Bristlebot
  • Wearables (elektronica voor textiel)
  • Circuit Scribe (basisprincipes elektronica )
  • Microview Arduino (elektronica en programmeren)
  • Scratch (programmeren voor kinderen)

We bieden verschillende workshops, voor verschillende leeftijdscategorieën. Allen zijn gericht op het stap-voor-stap ontdekken van de digitale wereld. Kinderen kunnen zich zo laten inspireren door alles wat er al mogelijk is. Ze ontdekken wat er zich achter de tabletschermpjes afspeelt en dat ze daar zelf ook een rol in kunnen spelen. Nu kunnen ze immers zelf aan de slag. Ook laten we ze innovatieve gadgets zien die net of misschien nog niet eens terug te vinden zijn in de laatste mobieltjes. Zo kunnen ze inspiratie opdoen en alles zelf met eigen ogen en handen ontdekken. En dan snap je het beter.


Spelen met elektronica voor kinderen vanaf 4 jaar. Ja dat kan. Zo leren ze met plezier over de basis van elektronica. Met een batterij, een tandenborstelkop en een trilmotor.

Beginnen met circuits


Spelenderwijs en in kleine stapjes in aanraking komen met elektronica zoals Microview en Circuit Scribe. Of kinderen kunnen beginnen met programmeren met Scratch.

Voor de grote kinderen


Spelenderwijs leren over microcontrollers zoals Ardiuno en Microview. Of met sensoren producten maken zoals een robot op wielen die reageert op geluid. De kinderen beginnen met scripten en eigen programma’s ontwerpen.Elektronica met Circuit Scribe

Deze eerste kennismaking met elektrische circuits bestaat uit 14 oefeningen. Je laat gekleurde LED-lampjes knipperen en stuurt motortjes aan. Spelenderwijs leer je de basis over stroom en geleiding.

Scratch voor spelletjes

Wil je zelf spelletjes maken maar ken je nog geen programmeertalen. Begin met Scratch.

Scratch voor Arduino Uno

Wist je dat je met Scratch ook een Arduino Uno kunt programmeren? Arduino is een opensource-computerplatform dat wereldwijd wordt gebruikt door hobbyisten, artiesten en kunstenaars. Jij kunt nu ook aan de slag door met Scratch je eigen "slimme  dingen" te programmeren.  

Arduino Microview - basis

Deze superkleine Arduino heeft een ingebouwd schermpje. Je ziet dus direct wat je hebt geprogrammeerd. In 11 oefeningen leer je de basis. 
De Microview gebruik je in combinatie met een breadboard, zoals de professionals het ook doen. In de basislessen leer je deze superkleine Arduino te programmeren. Je gaat lampjes laten knipperen in verschillende kleuren en stuurt motortjes aan. 

Arduino Microview - code

Maak je eigen creaties met een breadboard en een Arduino. In deze technische workshops bedenk en maak je je eigen circuits (bijvoorbeeld een verkeerslicht of een slagboom). Vervolgens ga je deze programmeren aan de hand van beschikbare voorbeelden. 

Kort samengevat: Leer begrijpen hoe je een breadboard gebruikt om verbindingen te maken, een sluitend elektrisch circuit op te bouwen en vervolgens code te lezen en aan te passen.